Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Psikoloji Topluluğu tarafından “EMDR Hakkında Söyleşi” etkinliği düzenlendi.
Beynin her iki yarısının uyarıldığı yöntemEMDR’nin Türkçe açılımıyla ‘Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme’ olduğunu belirten Uzman Enise Öziç “Güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olan EMDR; terapistin, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek ki bu genelde terapistin parmağını gözlerle takip etmek şeklinde olur, beyninin her iki yarısını hafifçe uyarması ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlamasıyla gerçekleştirilir.” dedi.
“EMDR bizde 1999 Marmara Depremi’nde kullanıldı” EMDR terapi yönteminin, Francine Shaphiro tarafından 1987’de keşfedildiğini ifade eden Öziç ”Shapiro bir gün parkta yürürken kendisini rahatsız eden bazı düşüncelerinin daha az rahatsız ettiğini ve bu durumun spontane göz hareketlerinden kaynaklandığını düşündü. Shapiro, bunu da insanlara yardımcı olabileceği düşüncesiyle araştırmaya başladı. Bizde ise bu yöntemin geçmişi çok eski değil. Bu yöntem, ilk defa 1999 Marmara Depremi’nin ardından yaşanan travmalarda, deprem mağdurlarına psikolojik yardım vermek amacıyla kullanıldı. Bunun sonrasında ise ülkemizde yaşanan; doğal afetler, terör saldırıları, büyük kazalar, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her tür yaşantı; aşağılanmalar, reddedilmeler gibi travmalarda kullanılmaya devam ediyor.” ifadelerine yer verdi.
“EMDR aynı zamanda kişisel gelişim sağlar” “Kötü anılar EMDR terapisi ile işlendikten sonra danışan, terapiden sonra geçmişteki kötü bir anısı aklına geldiğinde önceden verdiği ciddi rahatsız edici tepkilerini artık vermez ve o anı kişi için artık etkisiz hâle gelir” diyen Öziç, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Bu terapi ile sadece rahatsızlıklar ve semptomlar ortadan kalkmaz, aynı zamanda yeni bakış açısının kazandırdığı olumlu duygular ve inançlar, kişinin dünyaya bakışını olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.”
Yazının tamamı: http://samsunajans.com.tr/haber-guclu-bir-psikoterapi-yaklasimi-emdr-7163.html