EMDR, KİLİTLİ KALMIŞ ANILARIN İŞLEMLENMESİNİ SAĞLIYOR’
Daha önce sizinle yaptığımız bir röportajda “İnsan beyninin aslında travmatik yaşantıları, normal anı haline getirme potansiyeli vardır. Biz EMDR’da beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlayacak kilidi açıyoruz” demiştiniz. Bu kilit açma nasıl oluyor?
Her gün hepimiz travmatik deneyim yaşarız. Bu büyük bir olay ya da çok küçük bir olay olabilir. Beynimiz bu olumsuz deneyimi nötr anı haline getirebiliyor. Bu sayede normal hayatımıza devam edebiliyoruz. Bazen bu mekanizma çalışmıyor ve bellekte travmatik anı olarak duruyor. Eğer bir anı işlemlenmemiş ise yani normal, nötr anı haline gelmemiş ise her tetiklendiğinde kişi olayı yaşadığı andaki gibi davranıyor ya da tepkiler veriyor. EMDR’ın öyle bir sitemi var ki kilitli kalmış bu anının işlemlenmesini sağlıyor. Bunu yine çalıştığımız kişinin kendi beyni yapıyor.
Her birey rahatsız edici anıya yeni ve sağlıklı bir perspektiften bakabilir mi?
Tabii ki... Yaşanılan olay ne kadar trajik, karmaşık olursa olsun, insanın bunu halletme potansiyeli vardır. Ayrıca beynimizin farklı bölümleri bulunuyor. Travmatik bir deneyim, örneğin deprem sonrası kişi tetiklendiğinde limbik sistem devreye girer. Bu sistem, “savaş-kaç” gibi insan için son derece önemli olan koruma mekanizmasını devrede tutar. Bu sayede kendimizi koruruz. Bu sistem devreden çıktığında frontal lob devreye girer ve sağlıklı, mantıklı düşünme, problem çözme başlar. Halledilmemiş travmatik deneyimler kişinin sürekli alarmda olmasına, yani limbik sistemin sürekli çalışmasına neden olduğu için kişi duruma, olaylara sağlıklı bakamıyor.
Comments